Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Димитър Василев: Научих безценни неща от моите учители и продължавам да уча

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Димитър Василев е експерт в Отделението по урология на МБАЛ „ Бургасмед “. Завършва медицина в Медицински университет – Плевен, специализира урология в. Бургас. Интересите му са ориентирани към актуалните диагностични подходи и лекуване на заболяванията на пикочо-половата система – нефролитиаза, израстък на бъбрек, израстък на уретер, полова дисфункция, уголемена простата и други. 

Д-р Василев, по какъв начин избрахте медицината за своя професионална орис? Помогна ли Ви фамилната среда или самичък се насочихте към лекарската специалност?

Бях възпитаник в 7-ми клас, когато останах за дълго в болница. Бях с двустранна бронхопневмония. Лекуваха ме дълготрайно време. Наблюденията, усещанията от това, което виждах, останаха трайно в съзнанието ми. Още тогава разбрах, че един ден ще стана доктор.

Завърших с отличие Математическата гимназия в Добрич. След това аплайвах медицина и бях признат, отново с отличен триумф. Родителите ми не са се намесвали в моя избор, само че ме подкрепяха напълно.

Защо решихте да се посветите на урологията?

Урологията е една от специалностите с най-голямо и бързо развиване в международен мащаб. Харесва ми опцията за миниинвазивно лекуване на голям брой урологични болести като бъбречно-каменната болест, тумори на пикочния мехур, доброкачествена простатна хиперплазия.

Какво Ви носи най-голямо задоволство от работата в Отделението по урология на МБАЛ „ Пълмед “?

Когато имам сложен и комплициран случай и съумея да намеря бързо вярното решение – както за слагане на диагнозата, по този начин и за намиране на вярното лекуване и държание към пациента. Удовлетворението идва, когато видя реализиран отличен резултат от лекуването.

Как се промени през годините потокът от пациенти?

За страдание, все по-млади пациенти се постанова да посещават урологичните кабинети. Има наклонност за понижаване прага на възрастта при появяването на онкологични болести на пикочо-половата система. Моят съвет към по-младите пациенти е да правят постоянно профилактични прегледи.

Вече изпращаме месеца на мъжкото здраве – Movember. Споделете усещанията си от проведената акция и други събития – изиграха ли те своята роля, става ли българският мъж по-отговорен към здравето си?

Определено имаше огромен интерес от страна на хората. Мисля, че такива акции са потребни за ранно разкриване и профилактика на разнообразни урологични болести.

Кои са Вашите учители в специалността?

Моят огромен и най-хубав преподавател беше доктор Владимир Николов, който, за огромно страдание, ни напусна – лиши ни го Коронавирус.

Щастлив съм, че имах опция да работя и да се изучавам всекидневно от него. Имах и шанса през годините да придобия познания и от други положителни уролози като доктор Сребрин Попов, както и от професор Анакиевски. Научих скъпи неща и не преставам да изучавам и да се модернизирам.

В персонален проект, кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Най-ценните моменти за мен са тези със фамилията ми. Обичаме да пътуваме и да прекарваме времето си измежду природата. Разбира се, четенето на здравна литература е част от всекидневието ми.

Кои са правилата – човешки и професионални, които се стремите да отстоявате постоянно и при всички условия?

В моя професионален път се пробвам да оказвам помощ на моите пациенти, без да им навредя. Силно порядъчен съм, а главните ми правила са почтеност и откровеност.

Какво бихте желали да пожелаете на сътрудниците си, с които споделяте насладите и компликациите на специалността всеки ден?

Да бъдат такива, каквито са в този момент, и да не се трансформират. На себе си поисквам да продължа да работя в този прелестен екип на Отделението по урология на УМБАЛ „ Бургасмед “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР